Tietoa ratsastustunneista

Onnenperän tallilla on mahdollisuus osallistua koulu-, este- ja Centered Riding tunneille.
Vaskiolla on myös upeat mahdollisuudet maastoiluun, lyhyempiä tai pidempiä reissuja varten.

Kouluratsastustunneista vastaa tallin omistaja Riitta. Tunneilla voi edetä aivan alkeista vaativampiin tunteihin.
Vakiotunnit pidetään ma-pe klo. 17-21 ja viikonloppuisin klo. 11-16. Ryhmien tasot ovat erilaisia, tiedustele Riitalta itsellesi soveltuvaa ryhmää. Riitta voi pitää myös erillisiä yksityis- tai pienryhmätunteja sovittuina ajankohtina vakiotuntien ulkopuolella. Riitta itse valmentautuu viikoittain ja tuo myös sitä kautta kaiken osaamisensa ja ajankohtaisimmat asiat tuntien pitoon.

Esteratsastustunteja on niin sanotussa vakio-ohjelmassa maanantaisin ja lauantaisin. Tiedustele vapaita paikkoja. Myös niin sanotuilla vakiotunneilla on mahdollista pitää estetunti, jos kaikki ryhmän ratsastajat näin toivovat.

Centered Riding tunteja Riitta pitää toiveesta. Näillä tunnilla keskitytään erityisesti ratsastajan mielen ja kehon rentouttamiseen ja hyvään kommunikaatioon hevosen kanssa. Lue lisää Centered Ridingista omasta osiostaan.

Maastoon jokainen ryhmä lähtee ainakin kerran kevät ja syyskaudella. Jos haluaisit päästä useamminkin maastoon, niin kokoa vaikka oma ryhmä ja tiedustele Riitalta soveltuvaa ajankohtaa.

Ratsastajan varusteisiin kuuluu kypärä (voi lainata tallista), korolliset kengät (korko 2-3 cm) tai saappaat, pitkät housut ja käsineet. Ratsastajat pukeutuvat olosuhteiden mukaan, ei lepattavia kaulaliinoja tai huppuja. Pitkät hiukset pidetään kiinni ja purukumin syönti on kiellettyä ratsastaessa.

Tallissa on aina paikalla Riitta tai tallin vastuuhenkilö.
Mahdollisuuksien mukaan ratsastajat laittavat itse hevoset kuntoon ennen tuntia ja hoitavat ne tunnin jälkeen. Hevoset laitetaan kuntoon joko käytävällä ketjuissa tai karsinassa kiinni sidottuna. Vaikka hevonen olisi karsinassa kiinni, ei koskaan saa jättää karsinan ovea auki lähtiessä varusteita hakemaan. Hevoset kiinnitetään aina riimusta, ei koskaan suitsista!

Hevosten varusteet ja puhdistusvälineet löytyvät satulahuoneesta merkityiltä paikoilta. Tuntihevosten satulahuoneen ovessa on lista, jossa kerrotaan hevosille ja poneille tarvittavat suojat koulu- ja estetunneille. Suojat löytyvät puolapuilta puolestavälistä tallia. Varusteet ovat arvokkaita ja niitä käsitellessä on syytä olla varovainen. Satuloita tai suitsia ei koskaan lasketa lattialle.

Tunnille lähdetään Riitan tai tallin vastuuhenkilön johdolla, ratsastajat taluttavat hevoset kentälle jonossa.
Ohjat otetaan pois kaulalta, jalustimet pidetään ylhäällä ja oviaukoissa taluttaja kulkee aina edellä. Kaikki hevoset kaarretaan samansuuntaisesti kentän keskelle tunnin aluksi. Ennen selkään nousua ohjat laitetaan hevosen kaulalle ja satulavyö kiristetään, samalla tarkistetaan, että kypärä on kiinni. Hevosen ohjista pidetään kiinni koko ajan ja ratsaille noustaan penkiltä. Ratsukot lähtevät liikkeellä vasta luvan saatuaan. Ratsastaessa pidetään riittävä etäisyys toiseen hevoseen, sillä kaikki hevoset eivät ole kavereita keskenään.

Tunnin jälkeen tunnin opettaja kertoo oppilaille hevoskohtaisesti hoito-ohjeet sekä ilmoittaa, mitkä hevosista jatkavat seuraavalle tunnille.
Hevoset talutetaan jonossa talliin. Hevonen laitetaan joko käytävälle ketjuihin tai sidotaan karsinaan kiinni hoitamisen ajaksi. Talvella tallin ovet suljetaan, ettei tule vetoa. Hevonen harjataan ja tarvittaessa loimitetaan. Varusteet viedään paikoilleen, satulan päälle laitetaan satulapussi, kuolaimet pestään, suitset pyyhitään ja pintelit kääritään. Hevosen lähellä liikutaan turvallisesti, ei hevosen takaa tai mahan alta.

Hevosesta huolehtiminen on jokaisen ratsastajan oikeus ja velvollisuus!